Български евродепутат с кампания до Twitter и YouTube да затегнат мерките си за сигурност срещу прогандирането на тероризъм. Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и представители на всички политически сили вече са се срещали с представители на интернет платформи, заради пропагандни клипове.

Само за миналата година от интернет платформите на Google са свалени над 14 млн. клипа със съмнително съдържание. Дневно се докладват за 100 хиляди притеснителни видеа, а в 90% от случаите е имало защо.

„Когато има клипове от новини, те са с информационна насоченост, защото не може да отидем в другата крайност на цензуриране на информацията.", посочи Емил Радев.

От Брюксел вече има писмо до Twitter за затягане на мерките за сигурност.

Безопасност или свобода

Социалните мрежи се ползват за вербуване на младежи между 18 и 25 години. Според блогъра и анализатор на близкоизточни въпроси Руслан Трад, някои от тях не са толкова прецизни при триенето на постове.

„Тук вече има един спор, който се води от няколко месеца - между сигурността и свободата на словото. Дали да бъдат изтривани снимки, видеокадри или да послужат за исторически факти", коментира той.

Съмнителните профили се премахват бързо, но трудността идва от това, че милиони вече ползват социалните мрежи: „Лесно е да се намерят тези профили, проблемът е как да се предотврати следващото им създаване.

И все пак в Брюксел има депутати, които искат строги наказания за платформите - като десетки хиляди евро за всеки съмнителен клип и дори затвор. Засега тези санкции не се приемат.