Стотици хиляди българи притежават смартфони и свалят от интернет безплатни приложения за тях. Според последно проучване по темата обаче безплатните програми идват на определена цена.

Данните от проучването показват, че безплатните приложения за мобилните телефони бързо изтощават батерията и задръстват паметта им. Гратисните версии консумират 16% повече електричество, заемат 22% повече памет.

Снимка: bTV

Близо 40 на сто от мобилните приложения се разработват без изобщо някой да се грижи за тяхната сигурност, твърдят ИТ специалистите. Това означава, че шансът през безплатното приложение на мобилния телефон да бъдем атакувани с различни вируси не е малък.

Снимка: bTV

Напоследък телефоните стават жертва на вируси, които заключват част от файловете в тях. Ако искате да ползвате личните си файлове, хакери приканват с имейл да платите между 600 и 5000 лв, за да ви осигурят достъп до личната информация в телефона.

Снимка: bTV

Младежите продължават да са най-големите фенове на новите технологии и социалните мрежи. Проучване на Pew Research посочва, че 73% от тийнейджърите имат смартфони, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Дори и да не притежават личен смартфон, общо 88% от тийнейджърите в САЩ имат редовен достъп до подобно устройство. Освен това 92% от младежите влизат в интернет всеки ден.

Проучването показва още, че социалните мрежи продължават да бъдат една от любимите онлайн дестинации на тийнейджърите. Най-популярна все още е Facebook, която се използва от 71% от младежите на възраст между 13 и 17 години. Най-голямата социална мрежа обаче бележи и известен спад, защото проучването от 2012 г. посочваше 77%.

На второ място по популярност е Instagram, която се използва от 52% от младежите. Тя е следвана от Snapchat - 41%, Twitter - 33%, Google+ - 33%.

За все повече тийнейджър интернет се превръща в даденост. 24% от анкетираните заявяват, че са онлайн постоянно, а над половината влизат в глобалната мрежа по няколко пъти на ден.

Габриела се занимава с маркетинг и като повечето млади хора ползва безплатни приложения на своя смартфон. Предимно такива, с които говори в интернет с приятели и споделя снимки с тях. Когато ги инсталира обаче не внимава с какво се съгласява:

„Честно да си призная досега не съм се зачитала в общите условия и не мисля, че повечето хора го правят общо взето всички натискат продължи докато не кажат ок приложението е инсталирано на телефона ти”, казва тя.

Докато не четете до какви данни давате достъп, вие се съгласявате безплатното приложение да има достъп до ваши снимки и други файловете, които пазите на картата с памет на телефона, или да знае вашето местоположение.

С безплатните платформи се събират личните данни, след което се продават на маркетингови агенции, които ви включват в групи по интерес. Така започвате да получавате реклами на продукти според вашите интереси. Чрез безплатните продукти обаче до телефона ни могат да стигнат и вируси.

„В момента е модерно да се заключват файловете на смартфони и на компютри и да се иска откуп за да бъдат отключени - това е страхотна мода в момента”, обяснява Спас Иванов, експерт по информационна сигурност.

Решението на проблема с вирусите, идващи с безплатните приложения според експертите, е едно. „Да се инсталира някакъв софтуеър за защита на мобилно устройство. На пазара има доста такива решения, да се инсталира едно такова и да се пусне за скениране”, казва Васил Живков - експерт по информационна сигурност.

Всяко необичайно поведение на телефона може да ви накара да се замислите дали не сте станали жертва на вирус.

Снимка: bTV

Сигнали, които могат да ни накарат да се усъмним за вирус в телефона, са бързо изтощаване на батерията, след като е добре заредена; силно нагряване, без да работите активно с него; започване на процес, който не сте разпоредили, или отказ устройството да се изключи.