В сезона на отпуските стотици хиляди българи предприемат пътувания от града към морето или планината. За да ви донесе пътуването тъй дълго очакваната почивка, изправността на автомобила е от първостепенно значение. Един от силно подценяваните й аспекти е състоянието на гумите.

Експерти споделиха пред камерите на bTV най-важното, което трябва да знаем за тях.

От 25 до 29 юли всеки шофьор ще може да провери гумите си безплатно в десетки обекти у нас. Това е инициатива на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми. От там напомнят, че всеки, на когото му предстои дълъг път, е добре да мине на такъв преглед, преди да потегли.

Вижте списък на участващите сервизи ТУК

 „Гумите са основен фактор за безопасността на движението”, посочи пред bTV Стоян Панчов от организацията. Именно затова се проверяват налягането, дълбочината на протектора и състоянието на резервната гума.

 Протекторът трябва да е най-малко 1,6 мм според закона.

Налягането пък трябва да бъде според предписанията на производителя, защото в противен случай гумата се износва и нацепва. Много често обаче, докато автомобилът се движи с висока скорост по магистралите и скоростните пътища, то се понижава. Поради това, както и заради прекомерното триене, температурата на гумата може да стане толкова висока, че тя да се самозапали.

От Асоциацията предупреждават, че е важно и резервната гума да бъде в изправно състояние, в случай че се наложи да бъде използвана.

Комисар Тенев допълни, че автомобил със слабо напомпани или пренапомпани гуми има увеличен спирачен път, а това е предпоставка за ПТП.