Със сигурност не са парите това, което може да върне лекарите у нас. Мога да ви дам пример с държавите от Залива, които инвестират големи суми, но не могат да привлекат големи специалисти. Това коментира в студиото на тази неделя неврохирургът д-р Венелин Герганов, който живее в Хамбург и работи в една от най-престижните специализирани болници в света.

По думите му медицинските специалисти се нуждаят от перспектива за развитие и не трябва да бъдат затворени в определени йерархични структури, „които в България са трудно пробиваеми”.

По думите му трябва всеки болен да има лесен достъп до структури за лечението на сърдечни и мозъчни болести, но редките заболявания изискват повече инвестиции и трябва за тях да има надрегионални центрове с високи технологии.

Такова е лечебното заведение, в което Герганов работи. Той призна, че първоначално не е искал да напуска България, защото е бил доволен от работното си място, но покрай дисертацията си се е срещнал с ръководителя на болницата, който в крайна сметка го е привлякъл в екипа си.

По думите на неврохирурга, специалистите от различни области работят без традиционната структура с отделения и така се прави организация спрямо всеки отделен случай на мозъчно заболяване. Този метод на организация е възприет в Китай и Иран, а се водят преговори за подобни болници в още няколко държави.

„Тенденцията в неврохирургията е да се премине от решаването на чисто медицинските проблеми към възможността човек да възстанови нормалния си живот”, посочи медикът. Той призна, че в началото е трябвало да се адаптира към това, че лекува хора от 60-70 държави и, например, пациентите от Южна Европа не желаят да чуват истината за заболяването си, докато тези от Севера искат да знаят ясно какви препятствия им предстоят.

„Аз трябваше да се пренаглася и да започна да работя това, което трябва да се направи, а не това, което ми е достъпно. (...) В България, поради ограничените ресурси, човек е склонен да избере едно от възможните решения, докато там трябва да се изпреварят събитията, дори ако въпросното изследване не доведе до никакви резултати”, каза още д-р Герганов.

По думите му здравната система в Германия също има своите проблеми, свързани с достъпа до медицински специалисти и разслоението в обществото, породено от частните осигурителни фондове.