Ръководството на БДЖ определи действията на гневните пътници, които блокираха експреса София - Горна Оряховица, като близки до терористичен акт.

Изпълнителният директор на холдинга апелира подобни деяния да бъдат наказуеми от закона.

Пътническият влак от София за Мездра снощи тръгва отново със закъснение. На гара Илиянци, композицията е спряна, за да изчака пред нея да мине експресът за Горна Оряховица. Тогава изнервени хора от влака решават да блокират линията. Причините за недоволството са постоянните закъснения и студените влакове, разказва Ивайло Симеонов, пред чиито очи се случва всичко.

Машинистът на експреса предотвратява истинска трагедия, като успява да спре само на два метра от протестиращите. При скорост 60 км в час на влизане в гарата, Атанас Чопаков вижда светлинен знак от фенерче сред хората.

Сигналът е подаден от негов колега, който по случайност бил сред пътниците. Служителите на гарата не са реагирали. Заради бездействието Чопаков настоява за сериозно разследване.

Ръководството на БДЖ е възмутено от действията на хората. 

ОТ БДЖ призоваха за търпение и се извиниха за постоянните закъснения на пътническите влакове, особено по направленията София - Мездра и София - Перник.

Днес железниците спряха от движение 8 влака заради неотложни ремонти на локомотиви. Три от анулираните композиции са по линията Перник - София.

20 локомотива са в ремонт и това пречи на изпълняването на графика на влаковете. Причината за ремонтите на локомотивите е усложнената зимна обстановка по релсите и многото сблъсъци с преспи. От БДЖ обаче отбелязват, че железопътният транспорт беше единственият, който не спря да вози хора, докато времето беше студено и пътищата бяха блокирани.

От БДЖ изтъкват още, че желозопътният транспорт е бил единственият, който не е спрял да обслужва пътници по време на усложнената зимна обстановка през последните дни.