Двайсетина бащи, облечени като Дядо Коледа, излязоха на шествие в защита на правата си, което започна от площада пред Народното събрание в Деня на бащата.

Организатор е Фондация "Бащи за отговорно родителство". Участниците в инициативата настояват за равнопоставеност на родителите по отношение на правата над децата при развод. Бащите искат още да получат възможност да са с децата си на празниците.

Шествието ще стигне до Националния дворец на културата, а по пътя участниците ще раздават подаръци на малките, които срещнат.

Мотото на проявата е „Децата имат нужда от бащите си на Коледа!”, а целта - да се привлече общественото внимание към проблема на много деца, които не могат да са с бащите си по празниците заради „режима на лични отношения” след раздялата на техните родители.

„Въпреки че случаят е строго индивидуален за всеки един от нас, оказва се, че проблемът е един и същ за всички,” каза в студиото на „Тази сутрин” Александър Лазаров от Фондация „Бащи за отговорно родителство”. По думите му „мода” при разводите от последните години е мъжете да биват обвинявани от бившите си половинки в домашно насилие, дори педофилия спрямо децата си, което води до ограничаване на родителските им права.

„Тази тенденция е по цял свят. Това, което правим с фондацията е да защитим правата на бащите тук – в България. Това е свободно обединение на хора, пострадали от системата, събрани от обща съдба и организирани чрез социалните мрежи”.

Много от бащите във фондацията смятат, че са нарочени за насилници. Това може не само да им отнеме децата, които се дават на майката при бракоразводното дело, но може и да ги лиши и от правото да ги виждат. Бащите са на мнение, че случаите от този род стават „масова практика”. По думите Александър Лазаров десетки хиляди бащи в България не могат да виждат децата си по сходни причини.

Друг голям проблем е синдромът на родителското отчуждаване. Озлобен, единият родител настройва детето си срещу другия. Феноменът вече се изследва в чужбина, но в България все още не се говори много за него. Според Лазаров за съжаление по-интелигентните хора се оказва, че са по-често засегнати от него.

Фондация „Бащи за отговорно родителство” работи за промяна на статуквото в няколко посоки, включително чрез изменение на действащото законодателство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!