Българските ученици най-често стават жертви на физически тормоз в училище, в сравнение с връстниците си от останалите европейски страни. Това сочат данни от последното проучване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA).

9% от децата у нас признават, че са били удряни или блъскани от свои съученици. Така България оглавява класацията на случаи на физически тормоз в училище. Следват страни като Латвия, Чехия, Кипър, и Швеция и Великобритания, които са с еднакъв резултат.

Най-малко случаи на физически тормоз в европейските училища са регистрирани в Холандия – 1,8% и Португалия и Германия – 2,3%.

Голям е и процентът на ученици, които са били жертви на подигравки от страна на връстниците си. Тук България не е на челното място, но отново е сред първите пет страни. 12,4% от учениците у нас признават, че са били подложени на вербален тормоз. Най-рядко жертва на подигравки стават децата в Португалия, Хърватия и Испания.

В проучването е проведено през 2015 г. и проверява как децата оценяват благополучието си . В него не са включени данни от Румъния, Италия и Малта.

Вижте повече във видеото: