Без давност при разследване на престъпленията на комунистическия режим, сред които и възродителния процес. Това поиска лидерът на ДПС Лютви Местан на митинг по повод декемврийските събития през 1984 година. Той обвини съдебната система, че за 25 години не е успяла да осъди нито един виновник за Възродителния процес.

Не стигат нито пари, нито думи

Исмаил Даут е едва на 33, когато през декември 1984 г. милицията го заточва в Белене за година и половина.

После, демокрацията го обезщетява с по 40 лева за всеки месец затвор което според беловласия днес мъж е гавра: „Сложиха ми белезниците, за една справка. Справката ми струваше 18 месеца в Белене. Това нещо не може да се обезщети с нищо. Нито с пари, нито с думи”.

За възмездие се обявиха и от ДПС.

Поглед към настоящето

Думите на Местан по въпроса обаче останаха далечни за 37-годишната Ялкнур Мюмюн .През 1984 г. тя е само на 7 и почти не помни Възродителния процес.

Въпреки че уважава болката на своите събратя, за жената по-важно днес е да има работа, за да отгледа децата си: „Ние искаме работни места. Ние искаме развитие на икономиката . Ние искаме инвестиции в България. Не искаме да се нагнетява омраза, независимо кой от кой етнос е”.

А зад гърба на политиците,   хората буквално се избиваха за порция пилаф - дарение от кметството в Момчилград.