Българската православна църква получи номинация за Нобелова награда за мир за 2013 г. по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

„Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. 70 години по-късно, БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир,” се казва в съобщение на официалния сайт на Светия синод.

„Инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква. Нейните архиереи – величавият екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил, както и целият Свети Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност,” се казва още в съобщението.

Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври. В началото на март от норвежкия Нобелов комитет обявиха, че тази година до крайния срок са били подадени рекорден брой номинации - 259, с което е бил подобрен рекордът от 241 номинации през 2011 г.

Номинацията на Българската православна църква е направена от Лъчезар Тошев, който има правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир.

Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. По негово предложение в Двореца на Европа редом с бюст-паметниците на най-видните лидери на Европа, наречени „Бащите на Европа”, бе поставен и бюстът на Димитър Пешев, зам.-председател на 25-то Народно събрание на България.

За периода, откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати, 100 лица и 24 организации. Международният комитет на Червения кръст е удостоен с Нобелова награда за мир през годините 1917 г., 1944 г. и 1963 г., а Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците е удостоенa с нея през 1954 г. и 1981 г. Последният носител на наградата е Европейският съюз.