Българско семейство получи шанс за ново начало при една от първите кръстосани трансплантации на Балканите. Операцията се извършва едновременно на двама пациенти, а органите даряват техни роднини, с които пациентите не са съвместими.

Зрителите на bTV познават Мариян Георгиев от предаването „Предай нататък". Той живееше на хемодиализа. Нуждаеше се от 32 000 долара, за да му бъде направена т. нар. кръстосана бъбречна трансплантация в Турция, тъй като нямат необходимата съвместимост с майка му. С помощта на добри хора парите бяха събрани.

На 7 август сутринта две непознати семейства лягат на операционната маса, за да се събудят свързани завинаги. При интервенцията двама пациенти си разменят органите на техни роднини. Това е необходимо, защото трансплантациите от жив донор са разрешени само между роднини.

Пациентите наричат лекаря, спасил живота им, просто Гюркан. Мариян е получил бъбрек от брата на Мете, а той е получил бъбрек от майката на Мариян. „Те са като мои братя. Като синове на майка ми. Те ми дадоха живот”, казва Мариян след операцията. „Просто не мога да говоря. Дори на успокоителни, пак си плача. Никой не може да разбере болката на майката”, сподели и Татяна Георгиева, която е дарила орган за Мете.

Семейството на Мете произвежда килими. Показват и снимка, на която английската кралица Елизабет II стъпва по техен килим. „Искам първо да благодаря на батко си и на моята донорка Татяна. Много съм щастлив! Пия много вода, много ми липсваше водата”, казва щастливият пациент Мете Аслан.

Мете се бори за здрав орган вече 23 години. Преживял е неуспешна трансплантация в Индия, след която нито един от 11-те му братя и сестри не може да дари орган. „Вече ми ставаше лошо да го гледам така. Ако нямаше трансплантация, просто щяхме да го загубим”, казва през сълзи брата на Мете Ниязи Аслан, който е дарил орган за Мариян.

Почти невероятно е, че Мариян успява да намери донор, тъй като кръвната му група е нулева. „За мен това е истинско чудо, че се случи! Кръстосаните трансплантации са още една възможност за пациентите. Особено за държави като България, където семействата са малки. Ако имаш един роднина, но той не е подходящ, тогава просто си обречен”, обясни хирургът- трансплантолог доц. Гюркан Телиоглу.

В България кръстосаните трансплантации все още не са разрешени.