Женим се най-рядко в целия Европейски съюз. Изследване на Евростат нарежда страната ни в дъното на класацията за сключени бракове и в челото на родените извънбрачни деца.

След 90-та година у нас има трайна тенденция към сключване на по-малко бракове и ето го логичния резултат. През 2011-та у нас са се състояли по малко от 3 брака на 1000 души. За сравнение в съседен Кипър, който оглавява класацията сватбите са били почти три пъти повече.

България попада в топ 3 на нациите с най-много извънбрачни деца - 56 на 1000 души. Това е малко по-малко от естонците, които заемат първото място, но далеч от гърците при които едва 7 от 1000 деца се раждат в семейства без брак.

За Добромир най-щастливият ден в живота му не е денят на сватбата му, а на раждането на сина му. Двамата с Елена са заедно от 6 години, но нямат брак. "В началото аз много исках, но той не беше готов. След това той много искаше, но аз се отдръпнах", разказа Елена Дойнова.

"Един брак, един подпис нищо не променя. Това си е залегнало в човека според мен - когато един човек е отдаден на нещо ще го изпълни, както трябва", смята Добромир Митев. Елена допълва, че и тя смята, че една халка и един подпис не биха дали сигурност и не биха оправили нещата, ако нещо между нас не върви.

Вече повече от 35 години София Андонова води церемонии по сключване на бракове. Събрала е няколко хиляди двойки. Макар да вижда, че интересът към сватбите намалява, София е убедена, че браковете никога няма да бъдат отживелица, защото са най-висшето признание в любов.

"Това е едно уважение към закона на държавата, в която живееш. Защото това е една демонстрация, че ти имаш силата да не се променяш. Защото децата в семейство растат по-добре и такива са нашите обичаи", разказва София Андонова от Обреден дом Красно село.

За последните десет години живеещите на семейни начала у нас са се увеличили двойно и вече са 1/10 от българите. Расте и възрастта за сключване на брак - днес мъжете вдигат сватба на 30 години, а жените на 27.

"Една част от тях предпочитат да завършат образованието си, други искат да намерят стабилна работа, трети търсят алтернативи извън страната", заяви Елица Димитрова от института за изследване на населението и човека към БАН.

Статистиката отчита обаче, че съжителството без брак е характерно само за по-младите и свободни двойки - при появата на бебе повечето партньори все пак правят решителната крачка.

Евростат отбелязват нарастване на броя на разводите два на всеки 1000 души. Шампиони по разваляне на бракове са латвийците с 4 развода на 1000 души, докато българите са под средния показател- 1,4 развода на 1000 души.