53% от българите имат по-скоро благоприятно отношение към руския президент Владимир Путин, като само новият френски президент Емануел Макрон има по-висок рейтинг от него у нас. Това показват данните от световно проучване на „Галъп Интернешънъл” сред 53 държави.

Съотношението на одобрение към неодобрение за стопанина на Кремъл у нас е +25, което поставя България на 25-то място в света. Пред нас по любов към Путин се нареждат само две членки на Европейския съюз – Румъния и Гърция. Тенденцията е руският президент да увеличава влиянието си в света, като за две години одобряващите неговите действия в глобален мащаб са се увеличили с 10 на сто.

На този фон американският президент Доналд Тръмп се представя значително по-слабо от предшественика си Барак Обама. Благоприятни оценки за него в световен мащаб са дали само 31% от анкетираните срещу 59% за Обама. При негативните оценки положението е наопаки – 58% за републиканеца и 29% за първия тъмнокож американски държавен глава.

Това и прави Доналд Тръмп най-слабо приемания световен лидер. Не такова е положението у нас, където турският президент Реджеп Ердоган е безапелационен лидер по негативни оценки, дадени от цели 65% от запитаните.

Друго, което отличава българските резултати от световните, е ерозията в подкрепата за Ангела Меркел – в световен мащаб канцлерът прибавя одобрение и заедно с Макрон печели доверието на най-много хора.

Значително пред тях и у нас, и по света е папа Франциск, за когото благоприятни оценки дават над половината от хората.