Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор, който връща независимостта на България след близо 500 години османско иго.

По силата на този документ България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В Западна България влизат и териториите, които сега са източната част на днешната Сърбия.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор. През лятото на 1878 г. в Берлин, на конгреса на Великите сили, по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен, както и границите на България.

Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Десетилетия наред обединението на българските земи е в основата на българската национална доктрина.

Празничните чествания днес започнаха от рано сутринта на връх Шипка, където стотици се събраха, за да почетат паметта на загиналите воини.

Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъстваха на тържествения молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово”. Той беше отслужен от Българския патриарх Неофит и от Руския патриарх Кирил, който е специален гост на честванията. Визитата му беше съпроводена от безпрецедентни мерки за сигурност.

По-късно те се отправиха към паметника на връх Шипка, където започна официалната част от тържествата. Там се състоя панихида в памет на загиналите воини.

В София пред паметника на Незнайния войн се състоя церемония по издигане на националното знаме. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Център на тържествата вечерта беше Паметникът на Освободителите на площад Народно събрание в София, където се състоя тържествената заря-проверка. Сред официалните лица на церемонията са българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил.

Във Варна отбелязаха 140-годишнина от Освобождението на България с общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата. Честванията започнаха с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм „Свето Успение Богородично” и беше издигнат тържествено националният флаг на България.

В Стара Загора отбелязаха националния ни празник с 300-метрово българско знаме, а в Плевен – със 700-метров флаг.