Част от сънародниците ни в Босилеградско, които не успяха да бъдат прегледани от българските лекари там, получиха помощ във Военномедицинска академия. В началото на месеца медиците ни бяха задържани от сръбската полиция, а пациентите ги чакаха с часове.

На 10 ноември сутринта здравен инпектор и полиция прекъсват безплатните прегледи, провеждани от трима български медици. А десетки пациенти са се събрали и чакат. Иванка и тежко болният й съпруг Станиша чакат медиците да се върнат чак до вечерта. Разочаровани се прибират в дома си, който е на час път. Не са успели да минат преглед.

„Мъжът ми трябва да умре, а онези се подиграват с него”, възмущаваше се Иванка.

Станиша разказва, че е преглеждан от сръбски лекари, които го посъветвали да се лекува във Враня. След неуспешния опит да го прегледат българските медици в Босилеград, дошъл директно във ВМА в София: „В Сърбия няма нищо, никой те не гледа, трябва да му дадеш пари да те гледа, а аз съм сиромах, няма откъде”.

Той идва у нас чрез генералното ни консулство в Ниш, което периодично организира прегледи във ВМА за хората от този район. Мъжът е прегледан и приет в клиниката по интензивна терапия.