Около 20 български природозащитници протестираха  срещу добива на шистов газ в Румъния пред сградата на дипломатическото представителство на Букурещ в София.

Акцията показа солидарност с протестите на граждани в 20 румънски града, които на 4 април ще заявят позицията си против решението на румънското правителство да разреши на американската компания „Шеврон" да започне проучвания на територията на северната ни съседка.

„Ще покажем, че не само не сме променили мнението си за варварската технология, а напротив – всеки ден получаваме нови доказателства за вредата от нея,” се казва в съобщението на организаторите. Те припомнят още, че борбата срещу спорната технология фракинг в България е започнала след издаденото от предишното българско правителство разрешение за „Шеврон” да проучва за шистов газ в Добруджа. В последствие 41-то Народно събрание наложи мораториум върху него.

„Ние продължаваме борбата си за граждански и специализиран контрол, прозрачност, актуална информация, адекватни регулации и нови нормативни уредби в целия добивен бранш. Защото и най-добрият закон е нищо без истински контрол,” заявяват още организаторите на протеста.

Според тях „Шеврон" не се е отказала от апетитите си към българската земя и „наема офиси, развежда добруджански кметове на екскурзии в САЩ, финансира лъскави газови конференции в елитни столични хотели”.

Природозащитниците посочват, че в различни региони натиск упражняват и други чуждестранни компании - „Русгеоком” в Рогозина, „Дайрект Петролиум” в Плевенско и Врачанско, „Мелроуз на Галата” и българската „Овергаз” в Добруджа.

Сондирането за шистов газ в близост до румънско-българската граница представлява реална заплаха за чистотата на водата в Крайдунавска България и в Северното Черноморие, алармират организаторите на протеста.

„Нека да пресечем опитите на безскрупулните корпорации да експериментират и на наша, и на румънска територия тази унищожителна технология, възползвайки се от липсата ни на опит, на специалисти и на регулации. Два Народа - Една Вода! Два Народа - Една Земя! Два Народа - Една Борба,” призовават в заключение организаторите.

Протестът е граждански и е съгласуван със Столична община. Няма да бъде допускано присъствие на знамена или други партийни символи, се отбелязва още в съобщението.

Преди година имаше отново подобен протест пред румънското посолство, но със значително по-голям интерес. Тогава се събраха около 100 души.