Организация „Тротоара” ще приложи шведски модел за развитие и мотивиране на младежите. Заедно с доброволци от страната и чужбина, тяхната мисия е изграждането на по-добра среда за младите хора.

Екипът на „Тротоара” работи върху създаването на пространство за младежите, където да могат да практикуват хобитата си, да общуват с други с техните интереси и да преоткриват талантите си. „ТРАП” (от англ. TROTOARA: Room for Angry People”) ще обедини различни организации, ще привлече интересни хора, доброволци и младежи.

„Искаме всички ние да работим заедно, за да направим една по-добра среда за младежите, където те да се чувстват добре, да общуват, да творят. И да виждат, че когато човек работи и се труди, резултатите не закъсняват. Така да създадем едно по-добро общество след 15 години”, споделя директорът на организацията Деян Янков.

Благодарение на много хора, които се включат в ремонта на мястото - с дарения за материали, с идеи, както и при менажирането на проекта, те ще успеят да отворят първата част от „ТРАП” през октомври. Все още имат нужда от средства за ремонт на покрива, както и от различни строителни материали. В проекта се включва обособяване на пространство за танци, репетиционна за музика, а и място за екстремни спортове – скейтборд, катерене, работилници за колела и ръчен труд.

Идеята идва от успешен проект в Дупница - „Рок Академи”. В него Мике Свененбранд и екип от специалисти от Швеция помагат на деца в риск чрез създаване на музика. Самият Мике работи по този модел от 1992 година досега в Малмьо, Швеция. Почти всички младежи, които участват в шведската музикална програма, идват от проблемни семейства. Преди началото на проекта повечето от тях са пред изключване от училище. Докато правят музика, те разбират необходимостта от това да владеят и предмети като математика, шведски и английски.

В края на проекта младежите създават музикално CD. Групата на Патрик Винсент „Look Twice”, например, издава 92 000 копия от своя албум, а едно от парчетата им се продава в 39 страни.

„Много е важен компакт-дискът, защото преди са им казвали: “Безполезен си, не можеш да постигнеш нищо”, а така показват на света, че са успели. Може да го захапеш, да го докоснеш, да го покажеш на всички. Доказателство е, че имаш стойност”, разказва Мике Свененбранд – основател на идеята. 

„Когато четох текстовете на песните им, плаках много, защото научих, че тези неща наистина са им се случили. Много от тези деца са били насилвани психически, физически и сексуално. Музиката се превръща в средство за оцеляване за тях. Целта ни е да им дадем страст за живота”, допълва Мике.

Освен че успяват да завършат гимназия, те преоткриват и желанието си за живот. Днес участниците в проекта имат свои собствени семейства и осъзнават колко е важен примерът, който им дават. Младежи, които не са можели да пишат, днес издават книги. Едно от момчетата по програмата сега е терапевт и работи с деца, пристрастени към електронните игри.

Успешните примери вдъхновяват „Тротоара” да приложат модела в пълния му мащаб в София, но и да го развият допълнително с още дейности.

 „Нашата цел е да предложим на младежите интересни занимания, които са близки до тях, които са им интересни и в които може би някой ден ще намерят нов път за развитие в целия си живот. Дали това ще е музиката или музиката ще бъде само инструмент, с който да се отключат други способности - това ние не знаем. Ние искаме да им предоставим възможности, които в момента няма. Независимо дали те не могат да ги получат заради финансови причини или защото няма къде и как”, разяснява Деян Янков.

Целта на всички ангажирани е противопоставяне на рисковете в обществото като обединят младите хора да общуват заедно, да работят с интересни личности и организации, да се занимават с творчество, да си поставят цели, да ги постигат и да споделят резултатите.

У нас, според националната статистика, около 500 хиляди деца и младежи под 18 години са в риск от бедност и социално изключване. Това е близо половината от децата в България.

„Където и да отидеш по света виждаш общи проблеми – свързани с расата, сексуалността, бездомните, децата в риск. Един начин да помогнеш е това, което правим тук с Деян в „ТРАП”. Като дадеш нещо на общността – обществото става по-силно”, казва Мат – доброволец от Ню Орлиънс.

Мат, както и много доброволци от чужбина по програмата “Remote Year” също подкрепят инициативата на „Тротоара”. Фондацията вече има много успешни проекти зад гърба си с младежи в България, местни училища, както и други организации. Като проектът не е само за деца в риск, а е насочен към всички млади хора.

Едно от училищата, с които работят, е 97 СУ в „Люлин”. Заедно с български музиканти учениците създават музика – от инструментали и ритъм до писане на текстове.

„Всеки контакт с човек, който се занимава с изкуство, без значение какво е то, помага да се издигнеш душевно, да разкъсаш оковите на това сиво ежедневие”, разсъждава Петър – един от учениците в училището.

С осъществяването на идеята, ученици като Петър ще имат място за вдъхновение и развитие на ценности.

„Всеки започва да се изгражда от семейството, но после поемаш по различен път. Аз се развих от музиката. Тя развива виждането ти за света. Преди три години започнах много по-сериозно по четири часа на ден да свиря лятото три месеца и това ти дава много голяма дисциплина”, споделя Вероника – която ще бъде част от общността на „ТРАП”.