1, 35 млрд. лева бюджет на министерството на отбраната за следващата година - военният министър се надява, че парите, договорени на Консултативен съвет при президента, ще бъдат отпуснати за предстоящата модернизация на въоръжените ни сили.

Николай Ненчев беше гост на съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято".

Съвместното учение започна с десант на Авиобаза Крумово. В тренировката  участваха транспортен самолет Ц 27, хеликоптери МИ 17 и американски машини Ц-130.

Най-зрелищната част от подготовката: специалните ни сили показаха локализиране, отбрана, оказване на първа помощ и евакуация на ранен катапултирал пилот.

„Като чисто физически възможности, като желание за работа, нашите спецсили по нищо не отстъпват на другите спецсили на колегите ни от НАТО. По отношение на оборудването изоставаме. Нашите специални сили изостават и като организация”, посочи полковник Явор Матеев, ръководител на съвместната българо-американска подготовка.

Над 400 български парашутисти ще се включат  в съвместната подготовка. Специалните сили ще провеждат и нощни скокове от различна височина.

„Едва ли някой от вас е забелязал кои са нашите и кои са чуждите военнослужещи. Както видяхте и демонстрираното от пилотите.Разликата е единствено в размера на самолетите. Отстъпление в качеството на подготовката няма никаква”, каза вицеадмирал Румен Николов, началник на отбраната

„Тракийско лято" продължава до 26-и юли.