Предстоят промени сред българските гвардейци. Най-представителната част от армията и един от символите на българската държавност, е принудена да промени начина, по който изглежда.

Гвардейците сменят критерия за подбор на нови войници. Досега на служба се вземаха хора с ръст между 178 и 182 сантиметра. Липсата на кандидати и отливът на войници по редица причини принуди гвардейската част да търси кандидати с ръст между 175 и 185 сантиметра. Така гвардейската част ще може да назначава както момчета със среден ръст така и за по-високи момичета

Една трета от местата за кадрови войници в Националната гвардейска част са свободни. Признават, че са останали само най-мотивираните.

Между 3 и 6 месеца са необходими, за да бъде подготвен един професионален гвардеец. След това трябва да са готови 24 часа, 7 дни в седмицата. Най-трудно е за тези, които са семейни и с деца.

Основната заплата е 800 лева. Повечето момчета напускат още на втората година.  Все пак за някои има и друга мотивация. Младши сержант Станислав Тошев например е в гвардията вече 11-та година: „Ако ти не си мотивиран за тази работа, в крайна сметка на тебе винаги ще са ти малки парите, това е моето мнение”.

Оказва се, че освен социалните и икономически причини има и антропологични, които се дължат на качеството на живота. 

„Ръстът се утвърди като мерило на социалното добруване на обществото или отделни негови слоеве. Точно поколенията, попаднали в периода на прехода в пубертета и ранното детство, наблюдаваме задържане на ръста до 2010 година”, посочи доц. д-р Рачо Стоев от Института по експериментална морфология.

Все пак новините не са изцяло негативни. Според доц. Зорка Митева, съвременното поколение е малко по-високо от това преди 15 години.

Следващата седмица стартира нов подбор за гвардейци, на предишния са се явили 15 кандидати за 25 места и единият отпаднал по медицински причини.

Командването прави всичко възможно да задържи момчетата. „Министър-председателят отпусна целево – ще имаме спортен комплекс, така че нашите момчета ще могат да спортуват. Ние сме единственото формирование, което нямаше спортна база”, посочи командирът бригаден генерал Боян Ставрев.

Снимка: bTV

С промяната в наредбата за медицинската експертиза за ръста ще се разшири контингентът от кандидати.

Критериите за подбор са били променяни и след Първата световна война. За последното столетие българите са останали най-ниски спрямо останалите европейски народи, твърдят антрополозите.

"2010 година среден ръст е 173 -175 см плюс-минус, един но не повече от 175", посочи доц. Стоев.

Други народи като поляци, чехи и португалци са имали в края на XIX век по-нисък ръст от нас, но вече са ни изпреварили и то доста, каза още той.