Наскоро една изтървана реплика на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предизвика недоумение. Преотстъпвайки председателското място на заместника си, тя казва: „Отивам само за една снимка с някакви баби". Случката е от 10 март - деня на спасението на българските евреи. Тогава по този повод на посещение в парламента са представители на българите, живеещи в Израел. По-късно става ясно, че репликата не се отнася до тях, а до други баби.

Северозападното село Черкаски носи името на руски княз, а местните жени са истински княгини.

Всички те са и баби с едно изключение - на 52-годишната арменка Нуне, която ръководи местното читалище. Най-възрастната самодейка в хора е на 77 години.

Преди всичко обаче, всички те са в групата за изворен фолклор.

Снимка: btvnovinite.bg

„От много време ни има. Едни идват, други си отиват и създаваме тука традициите, почитаме, уважаваме традициите на селото, съхраняваме ги", заяви Миланка Христова, ръководител на групата.

В Черкаски няма празник без тяхно участие, а и не само там.

„В тази възраст всички жадуваме за разнообразие. Обичаме да ходим, да пеем, да създаваме настроение", посочи Стоянка Величкова.

Разбрали са съвсем случайно, че репликата „някакви баби" се отнася до тях, но пък се радват, че председателят на парламента ги е поканила на гости в Народното събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отдели си от ценното време председателката на парламента, уважиха ни просто. Постояхме горе на терасата, на балкона, наблюдавахме заседанието на живо и просто се радвахме да видим къде работят нашите избраници”, отбеляза Миланка Христова.

Жените са категорични, че не са се почувствали обидени.

За да засвидетелстват искрените си почитания към Цецка Цачева, бабите на Черкаски нямат нищо против да я поканят за гост солист.

Самодейките изтъкват още, че имат нужда от средства и спонсори.

С песента „Била Тодора мъжа си" бабите на Черкаски се класират за фолклорния събор в Копривщица.

Самодейките се надяват на нови срещи с председателя на парламента на фолклорния събор в селото, който тази година ще се проведе на 20 август.

Самата Цачева коментира пред bTV, че се радва, че жените не са се почувствали засегнати.

В момента забравих името на фолклорната група, призна тя. Цачева допълни, че би се радвала някой ден синът й да я зарадва и да стане баба.