Столичният зоопарк официално е под карантина. Мярката е наложена от Агенцията по храните два дни, след като нейни инспектори иззеха и умъртвиха над 100 птици, които бяха настанени там. Проби показали, че 2 от пернатите имат птичи грип.

Паркът е затворен за посетители.

Доброволец от Фондация „Дивите животни” стигна необезпокоявано до стопанството, където са умъртвени и оставени птиците. „Не би трябвало заразни, опасни птици и трупове да стоят така и всеки, който иска да мине да си бръкне в чувалите”, посочи Любомила Кривошиева от фондацията.

Снимка: bTV

В късния следобед Столичният зоопарк, където няколко дни престояха птиците, беше затворен. Според директора такива животни често се карат при тях, като досега до затваряне не се е стигало. Тези са били под карантина през цялото време. „Ние в момента без да знаем дали това, което е намерено е опасно или не, затваряме цял зоопарк при положение, че тези птици не са се разхождали в зоопарка”, подчерта директорът Добри Бориславов.

Птиците са умъртвени преди да е сигурно, че са опасни. От Агенцията за безопасност на храните разясняват, че това се е наложило заради неясния произход, а не заради заразата.

Снимка: bTV

„Конфискувани животни без документи за произход и в случая епизодичната обстановка в Европа със заболяването инфлуенца по птиците - такъв случай досега не е имало. Това е надлежният ред на практика”, каза Александра Митева от дирекция „Здравеопазване на животните” в БАБХ.

Всички пернати в зоопарка ще бъдат изследвани преди отново той да заработи. Колко ще отнеме това, не е ясно.