Жив гущер в кутия със зелена салата. Салам пълен не с месо, а с опаковката на друг колбас. Десетки подобни сигнали получаваме в платформата "Аз, репортерът" на bTV.
Агенцията по безопасност на храните започва подобна рубрика в своя уебсайт от 3 ноември. Въвеждате населеното си място, име, координати за връзка и описвате оплакването си до Агенцията. Можете да добавите и снимка на хранителния продукт, за който сигнализирате.
„Системата е интерактивна и след като подадеш сигнал, тя ти връща код, който е входящият номер, всъщност. Този сигнал вече е заведен в Агенцията. Ние самите можем да проверяваме, когато пожелаем, дали нашият сигнал е обработен”, обясни ръководителят на техническия екип Георги Стаматов.
От Агенцията обещават, че това ще ускори решаването на проблемите с некачествените хранителни продукти.
Класации
Следващата стъпка ще е класация с фирми, които са лоялни или обратно - заблуждават потребителите.
Кликвате върху картинката "Потребителска класация" в сайта на Агенцията. След това въвеждате своето име, фамилия, телефон, и-мейл, търговски обект, адрес на търговския обект, от който сте били доволни или недоволни, избирате вашето мнение - позитивно или негативно, и може да изпратите своя сигнал за класацията.
Експертите го получават веднага и ще проверят дали отговаря на истината. След това всеки потребител ще има достъп до класацията за добрите и лошите практики на посочените фирми.
Кисело, но нетрайно
8 хиляди литра оцет бяха бракувани, а предприятие за негово производство - затворено, след проверка на Агенцията по безопасност на храните. Все по-често разредена оцетна киселина се представя от производители за истински оцет.
Зимнината се разваля заради това, че разредената оцетна киселина няма бактерицидното действие на получения при ферментация винен оцет.
Тоест, тя не консервира, а само подкиселява туршиите, например. Експертите от Агенцията по храните напомнят да четем внимателно етикета със съставките на продуктите представяни за оцет.