Търсенето на прости обяснения на сложни процеси не е нещо ново и не е характерно само за България, вярата в древни и съвременни беди и суеверия в наши дни е функция на все по-комплексния свят и неспособността на повечето хора да го разберат. Това е мнението на психолога д-р Маргарита Бакрачева и културния антрополог Харалан Александров.

Те коментираха в студиото на „Тази сутрин” представеното вчера проучване на „Тренд”, според което 75% вярват в пророческите способности на Ванга, 35% ходят по ходжи и гледачки, 66% са убедени, че изкуствено се създават болести, 25% - че ни троят с Кемтрейлс, 14% - че кацането на Луната е измама и т.н.

„От света на нормалността или здравия разум влизаш в свят на готически ужас, в който зли сили си разменят енергийни атаки. Ще се изумите колко хора в България обитават този свят и то от десетилетия. Това никога не е изчезвало, част от тези традиционни вярвания са си сред нас – не се е случила модернизацията в достатъчна степен”, отбеляза Александров.

Според него „новите беди” като ХААРП и злите фармацевтични компании попадат в главите на хората заради „провала на глобализацията, провала на умовете да осмислят огромната сложност на света, в който живеем”. Така се оказваме „интелектуално незрели”.

Резултатът? „В една очарователна амалгама се появяват извънземни, рептили, всички други очарователни същества, които е много забавно да ги изследваш отстрани, но в момента, когато си дадеш сметка, че много хора живеят с такива убеждения, разбираме, че базисното усещане за огромна част от нашите сънародници е, че светът е мрачно, непознаваемо и базисно враждебно място, изпълнено със зли сили”.

Бакрачева отбеляза, че у нас сме „абсолютно в границите” – 25% от американците също вярват в конспиративни теории. Според нея трябва да се прави разлика между дребните защитни ритуали тип чукане на дърво и усещането за световен заговор, което може да бъде използвано с манипулативен ефект.