Автомобили, спрени от движение, продължават да задръстват улиците и паркингите.

След проверка на bTV се оказва, че процедурата за премахване и унищожаване на стар автомобил започва със сформиране на комисия, която се състои от представители на три институции. Те действат по сигнали на граждани и отделно – обхождат улиците.

За да има право общината да премести и унищожи един автомобил, той трябва да не е в движение.

„Основно условие е колата да не е минала технически преглед две години. Много граждани роптаят за това, че си плащат гражданската отговорност – нас това не ни интересува”, поясни Христо Христов, старши експерт „Сигурност” за район „Красно село”.

Процедурата е толкова сложна, че отнема година, понякога и повече. В някои случаи властите са безсилни да преместят трошката. Според хора от системата срокът от три месеца, който се предоставя на водачите на автомобилите да ги преместят доброволно, е прекалено дълъг.

Забавяне има и от страна на КАТ, които трябва да проверят дали автомобилът има собственик. Ако той възрази или обещае, че ще премести колата си, процедурата се забавя.

Спорно е дали автомобилните отпадъци в софийските квартали намаляват. Докато процедурите текат, в кварталите се появяват нови излезли от употреба автомобили.