Археолозите влизат в Бисер, след като при разчистване на руините след потопа в селото, бяха открити антики. Предполага се, че те датират от ранната Римска империя. В района е пълно с исторически находки, на които хората не обръщат внимание.

Мраморна плоча от ранната Римска империя била вкопана през 60-те години на миналия век в дигата на река Бисерска. Строителите я използвали за камък, който да направи защитното съоръжение по-здраво. Вълната, която точно преди месец заля селото обаче отмива пръстта и плочата се открива. Предполага се, че тя е част от голям обект.

В съседство с дигата, багерите, които събарят поредната къща, се натъкват на каменна колона, за която се предполага, че е от времето на Османската империя. Оказа се, че стопаните са я използвали, за да отглеждат щастливи прасета – да се чешат на нея.

Археолозите не упрекват местните, че не са оценили подобаващо историческото богатство в оборите си. Заради последните находки, в селото идват археолози. Работата им няма да забави строителството на къщи. Всяко ново откритие ще спре багерите само за седмица