Казус, по който никоя институция не може да намери решение - в блок 6 на столичния квартал „Дружба 1" два апартамента стоят празни от години. Жилищата са разграбени, вратите им са разбити и съседите се оплакват от непоносима смрад.

Преди 40 години блокът е изглеждал по съвсем различен начин. Сега обаче входна врата отдавна е изкъртена, от 5 години няма парно, днес за пореден път е спряна топлата вода.

Повечето собственици са напуснали жилищата си и ги дават под наем. Два от апартаментите от години са разбити и приличат на бунища. Цецка живее под наем точно под единия. „То е пълно с гълъби. Миризмата идва, хич не е приятно”, казва тя.

Маргарита е един от малко останали в блока собственици. Работила е като преводач от английски език, сега е пенсионер. Познавала е притежателите и на двата апартамента. Единият е починал, а другият е неоткриваем от години и никой не се грижи за жилищата.

„Няколко пъти в полицията съобщавахме. Те си стоят вратите отворени. И невероятна миризма”, казва жената.

„Такъв сигнал имаме подаден действително в Районното. Обаче при проверката не са установени обстоятелства, които да сочат за извършено престъпление или нарушаване на обществения ред. В такъв случай полицията не разполага с правомощия”, обяснява комисар Евгени Алексов.

От полицията са категорични, че законът не им позволява да предприемат действия в частен имот, щом собствениците не са ги потърсили. В общината също е изпратена жалба. Наследниците на единия апартамент са открити.

„Ние изпратихме тогава писмо до наследниците, в което им упоменахме, че трябва да бъде стопанисван този апартамент. И че ако не бъде стопанисван, има една възможност общината да го придобие. Те възразиха срещу такава процедура писмено”, казва Ивайло Цеков.

Общината може да завземе частно жилище, ако докаже, че е безстопанствено. Това предвижда Наредбата за общинската собственост. За сега обаче така процедура в блок 6 не е започвала. Съветът на кмета на района към жителите на блока е на входа да бъде поставена нова врата.

Според съседите най-вероятно наследниците на апартаментите не се интересуват от тях, защото нямат желание да живеят в блока, нито могат да намерят на кого да ги продадат. В подобно състояние са и другите входове на няколко съседни блока. Крайната мярка, която може да предприеме общината - завземането на двата апартамента, е приемлив вариант за някои от наемателите.

Дори да бъде намерено решение с празните жилища, състоянието на входа едва ли ще се подобри много. Крушките ще продължават да не светят, асансьорът да не работи, а входната врата все така ще липсва.