По-големи правомощия за МВР и ДАНС – това предвижда проектозакон за противодействие на тероризма. Според юристи обаче той нарушава конституционни права.

В проекта е записано, че при нужда, антитерористите ще разполагат с всяко помещение и жилище, от което имат нужда. Могат дори да го повреждат и унищожават. Освен това имат право да вземат всяко превозно средство без коли на дипломатически мисии. При антитерористична операция, военните също ще имат по-големи правомощия. Могат да арестуват, претърсват, изземват.

Законът дава възможност и за връщането към една порочна практика- незаконното подслушване. В момента заподозрени за тероризъм могат да бъдат слушани от 6 месеца до една година. Този срок се удължава на две години, с опция за удължаване до 3.

В зоните на антитерористични операции службите ще могат да прекъсват комуникации, да спират производства, ако става въпрос за взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества. Също ще могат при нужда да затварят ясли, детски градини и училища, да прекратяват митинги, събирания, културни и спортни прояви.

Коментари

Според бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров, макар и закъснял, проектозаконът е задоволителен. Слабото му място обаче е подслушването. Формулирано - за оперативни цели.

„Сега се предвижда възможността да се възстанови една стара практика - подслушване за оперативни цели. Опасността произтича точно от това, не остава следа какво точно е събирано, как, с каква цел и няма сигурна гаранция, че онази информация, която не е използвала ще бъде унищожена и няма да бъде ползвана във вреда на лицето”, коментира той.

На заподозрените в тероризъм ще бъдат налагани и строги ограничения. Забрана за смяна на местоживеенето, за посещаване на определени места и обекти, достъп до интернет, забрана за контакти с определени лица.

Ограничения, които сериозно нарушават човешките права, според адвокат Александър Кашъмов: „Това за което става въпрос, е обосновано предположение в тероризъм, тероризмът е престъпление в НК, за да бъде третиран правилно, трябва да бъде образувано наказателно производство, дело. Това става от прокурора, в случая се прави от вътрешния министър и председателя на ДАНС, което е в разрез с Конституцията”.

Адвокат Кашъмов призова за задълбочен дебат на закона и напомни, че държавата ни вече е осъждана от Европейски съд по правата на човека.

В закона все пак е предвидено, че гражданите, пострадали от мерките, имат право на обезщетение.

Потърсихме МВР и ДАНС, но към момента те се въздържаха от коментар по законопроекта.