Позицията на България, която управляващите трябва да защитават пред Европа, трябва да е „не“ на връщане на нелегални мигранти и заселването им у нас. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Според него е нужна нова европейска политика и българското правителство трябва да настоява за такава. Тази политика трябва да е на отблъскване на нелегалните мигранти, на преследване на трафикантите и на недопускане на превръщането на южните държави в утайник за нелегални мигранти.

Една част от много непочтения план на германския канцлер Ангела Меркел беше мигрантите да бъдат филтрирани – тези, които са с образование и възможности да се реализират в немската индустрия и пазар на труда, да бъдат пропускани, а утайникът да остава като каскада от шлюзове до южната граница. „Това е много неевропейско, много лицемерно и лъжливо“, каза Джамбазки.

Той добави, че филтърът вече се е случил – в България бяха регистрирани 33 хил. мингранти, те заминаха за Германия, сега, по Дъблинското споразумение, част от тях ще бъдат върнати. Няма ние да избираме кой да бъде върнат. Затова искаме те (в Европа) да си платят цената за тежката политическа грешка и да не приемаме никого обратно.

Дъблинското споразумение е подписано през 90-те години при съвсем други условия, добави гостът.

Меркел първо ги покани, после каза: „Сега по квоти ги вземайте“, каза Джамбазки.

Вижте целия разговор във видеото:

Той коментира и „полускритото, полусекретно постановление на Министерския съвет“, с което на общини се дава възможност да заселват нелегални мигранти, особено в райони, в които има застаряващо население.

Това постановление, доколкото чувам, е квотното разпределение на Меркел, каза евродепутатът. Той посочи, че то не може да бъде намерено, затова го е поискал по официален ред и ако не го получи, ще „направи проблем от това“.

Запитан дали има скрито съучастие на патриотичните формации в протестите срещу мигрантите, Джамбазки каза, че те не провокират нищо, а изразяват съмненията и притесненията на българските граждани.

Министрите от три кабинета криха, лъгаха и мазаха по темата за мигрантите и продължават да го правят, каза още Джамбазки.

Снимка: bTV