Реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в студиото на „Тази сутрин”.

Според нея има „истерична реакция” срещу уволнението на д-р Георги Гелев и временната му замяна с д-р Александър Златанов начело на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Медиците вече няколко дни протестират, а днес заплашиха, че няма да пуснат новия си шеф на работното му място.

Андреева посочи, че столичните спешни медици искат единствено вдигане на заплатите и запазване на старото ръководство, а само асоциацията на работещите в спешната помощ е предложила конкретни мерки за преодоляване на проблемите. „Това, че има проблем от години, не означава, че всичко е разрушено”, подчерта министърът.

Пари и подкрепления

Тя не каза в прав текст дали ЦСМП-София е бил източван, но посочи, че при насрещни проверки хора в щата на центъра се е оказало, че отдавна не работят в него. „Не зная кой го е допуснал, но мениджмънтът на една структура е в компетенцията на директора си”, подчерта министърът.

Андреева не посочи какъв е размерът на заплатите, но посочи, че администрацията е получавала до 40% повече от лекарите. По думите й ресурсът на ЦСМП е бил изразходван неефективно и сега даже само чрез преразпределянето му може да бъдат вдигнати възнагражденията на лекарите, сестрите и фелдшерите.

Уволненият зам.-директор по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов посочи, че размерът на възнагражденията е деклариран многократно по време на проверките в центъра през последните месеци. По думите му начинаещ лекар започва с 650 лева на месец, а медик с две специалности се разписва срещу 850.

Друг зам.-директор на ЦСМП-София, д-р Богданова, коментира гневно резултатите от провелата вчера среща със здравния министър: „Д-р Андреева каза, че кадровият проблем няма да се решава. В бъдеще време може би нещо ще се направи, ще се отпуснат пари – нещо, на което сме се нагледали и наслушали през последните години”.

Таня Андреева подчерта, че в рамките на две седмици столичният ЦСМП ще получи подкрепления от Окръжна болница, „Пирогов” и ИСУЛ, като е осигурен ресурс за заплащане на труда на медиците от лечебните заведения.

Тя категорично отхвърли обвиненията, че не е направила нищо за спешната помощ през първата си година на министерския пост. По думите й 140 млн. евро са били „извоювани” от Брюксел, а 20 млн. лева от бюджета ще отидат за ново оборудване, линейки (последните, по думите й, са от времето на Тройната коалиция) и подобряване на условията на труд.

Андреева допълни, че 10-процентовото увеличение на заплащането в спешната помощ от началото на годината е довело до 17% по-високи заплати за лекарите и 15% - за фелдшерите в ЦСМП-София.

Извън столицата

Д-р Таня Андреева коментира и случай от Смолян от вчера, при който двете линейки на спешния център са били по адреси, а 51-годишен мъж е починал от инфаркт пред отделението, в което останала само една медицинска сестра. По думите й точно в Смолян не се са оплаквали от недостиг на кадри и ще бъде назначена проверка.

Зрител на bTV сигнализира, че медиците в спешния център в Средец са получили само половината от заплатите си, тъй като той е силно задлъжнял. Налага се и химикалите на рентгеновия апарат да се използват многократно.
Андреева посочи, че принципал на центъра и болницата е местната община.

Смяна?

Д-р Таня Андреева посочи, че всяка вечер се чува с премиера Пламен Орешарски и го държи в течение за исканията на спешните медици. Според нея никакви министерски промени няма да доведат до промяна, докато всички участници в системата не се ангажират да подобрят това, което зависи от всеки един от тях.

„Хайде да не отговарям за греховете на всички, аз отговарям за греховете от последната 1 години”, каза министърът.

По повод информациите, че ще бъде сменена с директора на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, Андреева посочи, че той е „изключително способен млад лекар”, който се справя с управлението на повереното му лечебно заведение. „Няма вечни министри”, каза тя.

Кой е виновен за състоянието на Спешната помощ?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!