Има криза на светската държава, на това съжителство, което се управлява от правото и културата. Това коментира културният антрополог проф. Ивайло Дичев във връзка с възхода на „Ислямска държава” и радикалния ислям по света.

В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че „светската държава е въпрос на цивилизация, въпрос на цивилизационно натрупване, не на това, че сме християни”.

По думите му в момента по света има „тотално настъпление на религиите”, като се говори за ислямистите, но в същото време част от т.нар чаени партита в САЩ са протестантски фундаменталисти.

По отношение на радикализацията на младежи второ и трето поколение имигранти в Западна Европа, политологът Йордан Божилов посочи, че тези млади хора често не могат да се реализират и чрез екстремизма намират начин да се противопоставят на светското общество, което не ги е приело – даже без да са особено религиозни преди да минат в редиците на дадена групировка.

„Това е разликата между тероризма и обикновеното престъпление, той е атака срещу устои и принципи, атакува социалната и политическа система в Европа”, подчерта Божилов.

По думите му младежите търсят самоизява, както и някого, когото да следват, а чрез военните игри представата им за реалността се е размила.

Проф. Дичев подчерта, че „основният феномен на тероризма е медията” и затова е много важно да работим както за сигурността, така и за това да овладеем страховете на хората.