Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантност към различните отчита световната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” в годишния си доклад.

В него се посочва, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото третиране на нелегално влезли у нас лица продължава и все още няма ефективни механизми за интеграция на тези, които желаят да останат у нас. Като пример се посочва случаят в Елин Пелин, където сирийско семейство с хуманитарен статут не беше допуснато от кмета, обявил публично, че мюсюлмани от арабската страна не са добре дошли.

Проблем е и отношението към непридружените деца, много от които нямат достъп до училище и правна помощ. „Амнести” критикуват и ограниченията за придвижването на регистрираните мигранти, както и неизпълнените ангажименти за приемане на лица, задържани в Гърция и Турция.

В същото време речта на омразата и последващите от нея престъпления продължават да бъдат проблем, отчитат правозащитниците. Подобна реторика се е чувала и от влезлите във властта Обединени патриоти, които са посочен като организатори на „масови антиромски демонстрации” вкл. в Асеновград. Проблеми имат не само представителите на различни етнически малцинства, но и хората с увреждания, които са лишени от възможност за самостоятелен живот, отчитат от „Амнести”.

Активистите виждат и ясен модел на „заплахи, политически натиск и нападения” срещу журналисти. Като пример са дадени заплахите отправени от Антон Тодоров (ГЕРБ) и Валери Симеонов (ОП/НФСБ) по адрес на водещия Виктор Николаев, че може да загуби мястото си, ако не се откаже от темата за спорния конкурс за нови изтребители. Припомня се, че официални последици за двамата не е имало.

Като цяло, според доклада, медиите у нас са „здраво под контрола на политически партии и местни олигарси”.

Световните тенденции

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г. – това е общото заключение на доклада.

„Амнести” упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права". 

"Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която провежданата от световните лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици", заяви генералният секретар на Амнести интернешънъл, Салил Шети.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, „Амнести” посочва САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.