Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на оспорван балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП ген. Румен Радев, сочи последното изследване на „Алфа рисърч” за основните тенденции в обществените нагласи.

Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

„Сред твърдо решилите да гласуват Цецка Цачева стартира с електорална преднина пред Румен Радев от 7,9%”, посочват от „Алфа Рисърч”.

На трета позиция се очертава да бъде Красимир Каракачанов с 8,7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин с 6,8%.

Непосредствено след трето и четвърто място с много малка разлика в резултатите се нареждат Трайчо Трайков с 5%, Татяна Дончева с 4,5% и Веселин Марешки с 3,3%.

Снимка: bTV

Кандидатите Жорж Ганчев и Велизар Енчев събират малко над 1% подкрепа, докато бившият премиер Пламен Орешарски получава под 1%.

По данни на агенцията предстоящите президентски избори имат още един силен залог – бъдещата управленска формула. Тъй като няма ясно изразено парламентарно мнозинство, тези избори ще бъдат индикатор за електоралната тежест на партиите и за бъдещата им политическа конфигурация.

Снимка: bTV

Социолозите казват, че има сериозен ръст сред хората, които имат намерение да гласуват - 7% повече в сравнение с преди месец.

В началото на предизборната кампания все още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване. Опцията „не подкрепям никого” събира почти 11% от решилите да участват в изборите.

Профилът на ориентиралите се към този вариант избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Снимка: bTV

Тъй като вторият тур е неминуем - "Алфа рисърч" предлагат две опции: 

Ако на балотаж се явяват Цецка Цачева и Румен Радев, Цачева е първа, но разликата с генерала е нищожно малка – 1,3%.

Ако обаче до втория тур на президентските избори достигнат Цецка Цачева и Красимир Каракачанов, Цачева отново е на първо място, за Каракачанов биха гласували близо 7 на сто по-малко. При този вариант обаче е много по-висок делът на тези, които няма да гласуват.

Социолозите подчертават, че има и няколко открити въпроса - например за гласовете на ДПС, както и кои от загубилите на първи тур кого ще подкрепи на втори.