Атентатът на летище „Ататюрк” в Истанбул е добре и дълго организиран. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Спроед него всяка вероятност той е дело на терористична организация от типа на „Ислямска държава”. „Почти сигурно е, че не е кюрдска терористична група.

Те нападат и взривяват, когато наблизо има представители на властта – полицаи, военни, те воюват срещу правителство, докато тези хора причиняват безразборен терор”, поясни Алексиев.

По думите му атентатът е Истанбул е подобен на тези на брюкселското летище и в Париж.

И в България вече има ислямисти, отбеляза още Алексиев. За „Ислямска държава” ние сме от териториите, които по право принадлежат на исляма. Не им трябва провокация, те по принцип мислят, че неверниците трябва да се избиват. Ние сме част от този неверен свят за тях.

„Турският президент Реджеп Ердоган поддържаше „Ислямска държава” в продължение на години. Най-малко 20 000 джихадисти от Европа отидоха да се бият в Сирия и в Ирак за „Ислямска държава”, всички те минаха през Турция. Не може да се помисли, че турците не са знаели, те са ги пуснали, те ги поддържаха, снабдяваха ги с оръжие и ги обучаваха. Турция започна малко да действа срещу тях и това вероятно ги е вбесило”, допълни Алексиев.

Според него властите в Турция не са пренебрегнали предупрежденията, които са получили от разузнавателните си служби.

„С помощта на правителството на Ердоган в Турция в момента има хиляди спящи клетки на терористи. Започна и гражданска война с кюрдите. Ситуацията в Турция е направо безнадеждна в някои отношения”, коментира Алекс Алексиев.

По думите му Ердоган започна да се опитва да се сдобрява с Путин, с Израел, Египет. Да обръща политиката си, която сам причини, той обърна целия свят срещу себе си.

Турският туризъм се срина. Не само руснаците, а и много други престанаха да ходят там. Ердоган трябваше да направи някакъв ход. Прави компромиси, защото е в безизходица.

Неговата политика по принцип е антиевропейска и антиамериканска. Той не участва де факто във войната срещу „Ислямска държава”, а срещу кюрдските съединения, които се бият с „Ислямска държава”. Това води до конфликт със САЩ, който е трудно разрешим.

Според Алексиев руският президент Владимир Путин също има интерес да се оправят отношенията с Турция - в Русия голяма част от строежите се вършеха от турски компании, има много фабрики, които без турците не могат да работят, има и много търговски обмен.

Ердоган няма да си тръгне, докато европейците го толерират, а те не само че го толерират, а се поддават на неговия шантаж с мигрантския въпрос.