Днес е Бабинден. В деня на родилната помощ, екип на bTV гостува на малко АГ отделение. За призванието да помагаш за идването на новия живот на бял свят - разказват лекари и акушерки.

За Елена Шифелбайн от мездренското родилно, която е с 20-годишен стаж като акушерка, днес е празник, но и обикновен работен ден, защото грижата за бебета продължава и след раждането. „Когато го поемеш, просто забравяш за всичко, и за проблемите вкъщи, и в работата”< казва жената.

Акушерите и гинеколозите от Мездра са привърженици на естественото раждане. Така сбъдват библейската максима, че жена, когато ражда, има болки, но после ги забравя, защото се е родил човек на света. От началото на годината в това АГ отделение са проплакали седем рожби и то все мъжки.

„Няма да го свързвам със старо поверие, че, когато се раждат мъжки рожби, е на война, то не може само мъжка страна да има. Чакаме сега да почнат да се раждат момичета, те се движат на вълни”, коментира доктор Владимир Цеков, завеждащ отделението в МБАЛ Мездра.

Въпреки недоимъка на професията, лекари и акушерки казват, че работата им не се измерва с пари, а с думите, които чуват всеки път, когато изплаква дете.