Напрежение заради бежанците разбуни столичния квартал „Овча купел”. Снощи слухове за разбити коли изкараха на улицата десетки, които пък подгониха обитатели на бежанския център.

Полицейското присъствие днес около центъра е засилено – на мястото са жандармеристи, полицаи и екипи от дирекция „Сигурност” на Столичната община.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко тръгва от слух за изпочупени няколко коли. Всъщност, пострадалият автомобил е един. Бежанците признават, че са го счупили, защото бил на банда, която ги тормози.

Кой кого напада

Малко преди 10 вечерта - група хора тичат в посоката на бежанския център в „Овча купел” и след това обратно. Това се вижда на кадри от охранителните камери.

Днес служители от центъра разказаха, че младежите се уплашили от полицейското присъствие и се отказали от щурм. Случката е основна тема в лагера. Дуус разказва, че има група младежи, които често атакуват бежанците. Нарича ги "мафия" и показва раните на пострадалите: „Когато момчетата се върнаха от центъра, те дойдоха и искаха да ни набият. Атакуваха дори семейства. Дори тях искаха да нападнат”.

Мигрантите ходели на пазар на групи от по 50-60, иначе ги биели.

Разказът на бежанците се потвърждава и от Иванка, ккоято работи срещу магазина: „Не е хубаво, даже видях с очите си как една група от младежи българчета там си седяха и го сритаха едно момче чак тук до асфалта, само аз и един господин обърнахме внимание, тук вечер е нещо страшно. Дано да е живо момчето, има си групички, които се събират бият нашите деца, дори и нашите, взимат им телефоните...”.

За други хора в квартала обаче присъствието на бежанците е проблем: „Хората ги е страх да излезат да кажат какво са видели, защото ги е страх. Повярвайте, страхът тук е голям в този квартал”

Полицията проверява причината за напрежението миналата вечер, както и информацията за банда, която напада бежанци.

Три партии вдигат протест

На фона на зреещото напрежение в квартала утре т.нар. Обединени патриоти организират протест тук пред бежанския център.

В 19 часа симпатизанти на НФСБ, „Атака” и ВМРО ще настояват всички общежития за кандидат-бежанци да са от закрит тип и да са извън населените места.