Според информацията, с която разполагам, в Кресна не се предвижда създаването на бежански лагер. Това успокои новият шеф на Държавната агенцията за бежанците – ген. Петя Първанова, в предаването „Лице в лице“ по bTV.

В града се появиха слухове, че в старите казарми ще бъдат настанени бежанци при евентуален мигрантски поток.

Агенцията разполага с 5130 места за бежанци, от които запълнени са едва 20%, затова няма нужда от нови центрове, каза Първанова. По думите ѝ към тази сутрин броят на бежанците в лагерите у нас е бил 970.

Тя предположи, че проверките в казармите, за които говорят жителите на Кресна, се извършват от техния собственик – Министерството на отбраната, и са свързани с общата тема за възможен миграционен натиск.

Според Първанова протеста на жителите на града е спонтанна реакция и посочи, че „трябва да намерим баланса между сигурността и човечността“.

На въпрос може ли да се гарантира, че настанените у нас чужденци са истински бежанци, ген. Първанова отговори, че Агенцията има капацитет и практика да отсява хората – работим вече трета година, докато някои държави се сблъскаха този проблем доста късно, посочи тя.

Помолена за коментар на думите на австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, че съществува потенциална опасност 1 100 000 души се опитат да минат през България, Първанова посочи, че „всеки прави анализи и естествено е това да е пречупено през призмата на собствената му сигурност и граждани“, но Европа е много по-организирана сега, отколкото преди 2 – 3 години, когато България усети резултатите от конфликтите в Близкия Изток.

Запитана дали е реална опасността от огромна бежанска вълна, Първанова отговори: „Спазваме закона и това ни защитава“. Тя обясни, че отказът за даване на пръстов отпечатък е основание за прекратяване на процедурата за придобиване на бежански статут, а самите бежанците избягват регистрация у нас, защото целта им не е България.

Вижте целия разговор във видеото.