В България през 2015 година са регистрирани 85 смъртни трудови злополуки. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев във връзка със Световния ден по безопасност и здраве при работа – 28 април.

По думите на Донев България е част от световната тъжна статистика, според която над 2 милиона годишно в света си отиват от трудови злополуки, а над 160 хиляди ежедневно страдат от трудови злополуки, от инциденти на работното място. Той посочи, че дори и днес има злополука, в която са загинали български работници (аварията в „Арсенал” – б.р.).

Трудовите злополуки през 2015 година, съпоставено с тези през 2014 година, бележат лек ръст, каза управителят на НОИ Бисер Петков. Той съобщи, че през миналата година 2880 са регистрираните трудови злополуки, като голяма част от тях - 2550 са на работното място.

НОИ е изплатил през миналата година като временни обезщетения за неработоспособност поради трудова злополука малко над 7 милиона лева, като сумата за инвалидни пенсии, за инвалидност, причинена от трудова злополука, през 2015 година е около 40 хиляди лева.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че е важна и тазгодишната тема на Световния ден по безопасност при работа - стресът на работното място, тъй като той се пренебрегва от българската общественост, а здравните работници ежедневно виждат резултатите от него - диабет, високо кръвно, неврологични заболявания.

Председателят на социалната комисия в парламента и бивш ресорен министър Хасан Адемов припомни, че отдавна българското законодателство е хармонизирано с европейското в сферата на здравословните и безопасни условия при работа, но въпреки това инцидентите се случват. Затова по думите му трябва да има и много инициативи за превенция на злополуките.

"Това не е просто статистика, това са човешки животи и съдби. Има хора, които сутрин отиват на работа и вечер не се връщат при семействата си. Или отиват здрави, а се връщат в инвалидна количка", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.