84-годишна монахиня е последната пазителка на един от най-големите и стари храмове в страната. Майка Серафима от манастира „Света Богородица“ край Бургас живее в пълна мизерия, оцелява от подаяния и твърди, че от епархията и общината не ѝ помагат, като целта е някой да сложи ръка на атрактивния имот.

Ще се борим. Този народ трябва да оцелее и молитвите да възлизат към Бог с чисто сърце“, казва тя.

Снимка: bTV

За майка Серафима това е битката на живота ѝ – да опази вярата и своя дом. Светата обител има 30 параклиса, църква, манастирска сграда, църковен магазин и хотелска част. Изградени са в последните 30 години с труда на монахинята и стотици доброволци.

Самата тя живее в манастира от 35 години, последните 10 – сама.

Снимка: bTV

Манастирът е оставен без средства и служители. Милостиви хора ѝ носят храна, а жената е продала апартамента си, за да плаща тока и водата.

Въпреки че храмът е затворен, десетки миряни идват на святото място. Възмутени са, че никой не поема отговорност за състоянието му.

Снимка: bTV

Майка Серафима твърди, че общината и църквата не ѝ помагат, за да я пречупят, а за атрактивното място място вече имало бизнес план.

Снимка: bTV

От община Бургас казаха за bTV, че след наводнението през 2014 г. са помогнали с 12 хил. лв., вложени в труд и материали, и че бъдещето на манастира е в ръцете на Сливенската епархия.

Снимка: bTV

„Дядо владика вика: „Ние нямаме пари“. Нямат пари там. Има една вноска 300 лева, трябва да дам към Метрополията, но не мога да я платя“, казва майка Серафима.

Така, вместо да чака помощ, тя се оказва длъжница.

От църковното настоятелство на манастира „Света Богородица“ казаха за bTV, че нито една институция не е чула молбите им за помощ. И че времето на манастира минава, както това на пазителката му.

Вижте повече във видеото.