Няколко години след края на благотворителното шоу „Великолепната шесторка", отчитаме какво се промени. bTV, УНИЦЕФ и зрителите на телевизията се обединиха с една цел - домовете за деца в България да бъдат закрити и малчуганите да растат в семейна среда.

Освен това, родителите в безизходица, които са склонни да изоставят децата си, да бъдат подкрепяни така, че да не го правят. Затова с парите от предаването бяха създадени три центъра на различни места в страната. За да продължи живота им обаче трябват още средства.

За един от тези центрове се грижи Нотариалната камара. Ще ви разкажем историята на екипа от 8 души, който помага на над 700 социалнослаби семейства в района на град Велики Преслав.

Ръка, която помага

Даниел, Никол и Рая – това са три от общо четирите деца на Албена. Най-голямата, Анджела, е на училище. Не пропуска учебен час и постепенно се учи да брои и чете, благодарение на помощта на екипа от социални работници във Велики Преслав.

Майка й разказва, че момичето се притеснявало, когато тръгнало на училище. Албена се опитвала да й отделя време, но с още 3 деца е трудно.

Семейството е социално слабо. Тя е безработна, а съпругът й е пенсионер по болест. Изкарват месеца с общо 300 лева.

Албена признава, че трудно би се справила без подкрепата на Семейно-консултативния център: „Благодарим им, че ни обръщат внимание - на децата, на нас. Никога не са ни обръщали гръб, винаги се отнасяха с нас добре”.

Тук всяко семейство може да поговори със специалист, майките получават храна и памперси за бебетата си, на децата се правят безплатни прегледи и изследвания.

От другата страна

„Благодарни са семействата и самите те са учудени, че нещата се случват. Защото се е случвало да си водят децата на лекар и никой да не им обръща внимание. И когато ние ги придружаваме нещата се получават. И те казват „Аз дойдох преди няколко дни, а тя ме върна! А сега, когато идвам с теб избрахме личен лекар на детето, направихме имунизации." Такива неща те ги оценяват”, разказва медицинската сестра Милена Маринова.

Често социалнослабите семейства намират изход от безизходицата като изоставят децата си. Затова основната цел на екипа е да открие и поговори с родителите и да помогне на самотни или непълнолетни бременни жени да не изоставят бебетата си.

„Доста тежки казуси имаме, включително ситуации, в които се налага извеждането на децата. Ние сме за детето да бъде в семейството, но когато родителите не полагат адекватни грижи, когато родителите неглижират детето, няма как да се застъпим тези деца да бъдат наказани по този начин”, подчертава управителят на центъра Даниела Николова.

Не може да се разчита само на държавата

Само три са семейно-консултативните центрове в страната. И те са създадени с парите, събрани от "Великолепната шесторка". За да просъществуват обаче е нужен постоянен приток на средства, които също се събират благотворително. Парите нужни за центъра във Велики Преслав идват от дарения на Нотариалната камара.

„В България проблемите са много. Едва ли държавата може сама да ги реши. Затова е важно всеки да даде своя принос. Всеки един от нашата гилдия дава своя индивидуален принос”, смята председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев.

Довечера членовете на Нотариалната камара организират благотворителен бал и събраните средства също ще отидат за каузите на УНИЦЕФ. Всяка година от камарата предоставят и едногодишна стипендия на един студент в Юридическия факултет на СУ от социално слабо семейство.

Над 3500 деца живеят в домове. Повечето от тях попадат там, защото техните семейства са бедни, нямат жилище или имат здравословни проблеми.