Около 150 души са били спасени, а шестима са намерили смъртта си в планините тази година. Данните са на Българския червен кръст.

Спасителите са провели 82 спасителни акции във високите планини. Още 1800 пъти е оказвана помощ на пострадали на ски-пистите.

15 планински спасители от Банско се включиха в последната акция по спасяването на тримата които се подхлъзнаха и паднаха под връх Вихрен. Акцията приключи около 3 часа през нощта.

Цяла вечер Венелин Петров успокоява близките на пострадалите. В това време 20 спасители се борят за живота им. Първа е спасена 36-годишната Бранимира от София.

„Момичето е добре, в съзнание, контактно, ориентирано за време и място, има малка порезна рана на лявата ръка”, каза Бойчо Шишманов от Спешна помощ.

След Бранимира спасителите помагат на приятеля й Стоян. Малко преди 1 през нощта пострадалият пристигна на Бъндеришка поляна и с линейка беше откаран в болницата. Мъжът е с охлузвания по тялото и измръзване.

Освен че не били с подходящо оборудване, туристите избрали и труден маршрут- през връх Вихрен за Кончето.

„Това въобще не е маршрут за слизане зимно време, това е маршрут за лятото. Съвета е поне ако тръгват в планината, най- елементарното поне котки да имат”, категоричен е планинският спасител Ивайло Валеов.