Фалшивият алкохол отнема живота на 500 души у нас всяка година. Данните са на Лозаро-винарската камара. Още няколо хиляди получават трайни увреждания на здравето.

Какви са симптомите на алкохолното отравяне и имаме ли шанс ако сме погълнали опасно количество?

Според лекарите дори малка част от фалшив алкохол може да бъде фатална. Екип на bTV провери дали е възможно да си закупи ракия без бандерол.

Още на първия павилион за ядки на женския пазар ни предлагат домашна гроздова ракия. Цената за половин литър е едва 5 лева. При вида на камерата ни, продавачът изхвърли бутилката в мивката като забрави да ни е продавал ракия.

След проверка от икономическа полиция стана ясно, че павилионът най-вероятно ще бъде затворен.

Домашната ракия може да бъде опасна. „Всички тези продукти, които се произвеждат в нелегални цехове, казани. Може да има и други вещества, които даже са по- опасни от метанола. Разликата е в два-три лева, не трябва човек да поставя в риск живота си и на семейството си”, саца Радослам Радев, председател на Българската лозаро-винарска камара.

Това, което прави домашната спиртна напитка убиец, е съдържащият се в нея метанол - силно отровен алкохол, въздействащ върху нервната система и зрението. В много случаи е достатъчна малка чаша. Симптомите за отравяне са повръщане, главоболие, отпадналост и диария.

На външен вид не можем да различим истинския алкохол от ментето, но има един лесен начин да различим опасния алкохол в домашни условия. Резен картоф се пуска в ракията. Ако той запази цвета си, значи алкохолът е истински. Но ако се оцвети в розово, значи има метилов примес.

Към такава проверка с подръчни средства обаче пристъпвайте само в краен случай.