5 до 7% от военните са застрашени от боен стрес при мисия зад граница. Това показват данните на центъра за психично здраве към Военномедицинска академия. За сравнение, в американската армия процентът на военните с такъв проблем е 15 на сто.

Въпреки че България има над 600 военни в Афганистан, от две години не са наблюдавани случаи на посттравматичен стрес сред участници в мисии. Сред причините за проблема най-често са тревога за заплащането и кариерното развитие у дома.

Също така физическият стрес, липсата на информация, тежкият режим на работа и системното недоспиване. Едва след това идват емоционалните причини и отдалечеността от семейството. Само 4% от анкетираните са изразили съмнение в успешния край на мисията си.

"Завръщането от мисия не е болест. Това, което правим с тези хора, в зависимост от симптоматиката най-често е достатъчно тези хора да бъдат интегрирани успешно в работа и семейството. Идеята е да направим така човек по най-бърз и щадящ начин да се интегрира в семейна и приятелска среда”, коментира подп. Красен Даскалов.