В началото на ноември след тежък запой в софийско заведения трима млади мъже с метални тръби и вериги нападат пансиона за бежанци на ъгъла на улиците „Самуил” и „Пиротска”. Оттам ги изхвърлят, но на улицата срещат нищо неподозиращия Георги или Метин, който се прибира с две кафета в ръка. Объркват го с бежанец, тъй като е мургав и го пребиват зверски пред погледите на всички.

От инцидента Георги помни съвсем малко. „Сутринта като се събудих, се намерих в болницата. Видях двама души. Накрая видях в ръката едно желязо, друго нищо. Нищо не ми казаха, но ме биха яко в главата, ръцете и краката”, спомня си единствено младежът.

Семейството на Георги е от мюсюлмански произход. Когато има молитва, той продава гевреци в Джамията.

„Това за отмъщение е било и за връщане. Аз нищо лошо не съм направил, но може би преди време съм бил техен конкурент”, предполага младежът.

Георги е в много тежко състояние и в момента. Сам не може да става от леглото, поставил си е задача до два месеца отново да проходи.

Семейството не е отправило граждански иск към нападателите. Трима от тях са в ареста. Това са Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков. Те са под стража с първоначално обвинение в опит за убийство по хулигански подбуди. Разследването срещу тях продължава, остава да се направят ДНК и съдебномедицинска експертиза, за да приключи и делото да се пренесе в съда.

„Георги има мозъчна травма, неадекватен е, седи на стол само по 5 минути, след 2-3 крачки му става лошо, трудно му е, плаче”, разказа през сълзи майката Емилия Симеонова в студиото на предаването „120 минути”. „Доста време ще е нужно да оздравее. С мозъка казват, че ще се оправи, но не обещават твърдо, че ще се възстанови напълно”, допълни тя.

Чичото на Георги Димитров – депутатът от ДПС Щерю Щерев, е платил здравните осигуровки на младежа за три години назад, за да може той да се лекува във Военно-медицинска академия. „Гледаме как час по-скоро Георги да оздравее. Но граждански иск ще има”, увери той.

„Не знаем откъде идва тази агресия, не мога да си го обясня. Ние сме скромни и трудолюбиви хора, досега нито сме се били, нито сме се карали, нито сме обиждали с някого”, разказа чичото.

Майката Емилия разказа, в момента Георги е настанен в старчески дом, където се провежда рехабилитацията му, но може да остане там до 17 февруари. „Има нужда от санаториум за физиотерапия и рехабилитация”, обясни още тя.

Журналистът от bTV Рада Домусчиева, която разговаря с Георги в болницата, ги насочи към Специализирани болници за рехабилитация и препоръча да се обърнат към санаториум в Сандански.

„Лекарствата и рехабилитацията са много скъпи, не знаем колко трябва да продължи лечението. Ние още се борим за здравето на момчето. Беше в кома около два месеца. Драмата е достатъчно голяма за нашето семейство, не искаме нашата трагедия да се политизира”, заяви категорично депутатът Щерев.

В заключение, майката на Георги призна, че не може да прости на биячите на сина си. „Аз като майка, не мога да простя. Съжалявам родителите, но тях, не!” категорична е Емилия Симеонова.

Ако искате да помогнете за лечението на Георги, можете да направите дарение на банковата сметка на името на майка му Емилия: 

Първа инвестиционна банка АД

Титуляр: Емилия Минкова Симеонова

IBAN: BG87FINV91501016107122

BIC: FINVBGSF