Едва четиригодишен Алекс Фърков от видинското село Градец управлява сам трактора на дядо си Иван. Близки на детето изпратиха в рубриката „Аз, репортерът” кадри, на които ясно се вижда как малкият Алекс е сам зад волана на движещата се селскостопанска машина. Кадрите породиха оживена дискусия - герой или нарушител е невръстният шофьор.

Всяка сутрин по изгрев момчето и дядо му се качват в семейния трактор и потеглят към овощната градина. „Когато изручи тракторът и тръгвам по полето, няма шанс да тръгна без него,” категоричен е дядото.

Невръстният тракторист не трепва и когато остава сам в кабината по време на оран. През това време дядото не го изпуска от очи.

Алекс все още не борави с педалите, но при зададена ниска скорост е безпогрешен с кормилото не само на трактора. „Всичко карам, и кола - колата на дядо, и буса,” сподели самият той пред bTV.

Според дядото е изключено с момчето да се случи нещо лошо. „Даже предвиждам на мен нещо да ми стане, не дай си, Боже - инфаркт, инсулт, той знае кое е ръчна газ, как се гаси трактора. Може би е по-отговорен от един 15-годишен тийнейджър,” смята Иван Фърков.

На друго мнение са обаче органите на реда. „Това, че се възпитава на труд, не означава, че трябва да му се гласува такова доверие,” коментира главен инспектор Красимир Живков, началник „Пътна полиция" във Видин. Той изрази притеснение, че когато порасне още малко, Алекс ще добие кураж и ще подкара трактора без надзора на дядо си.

Макар да нямат право да наказват малкия шофьор, униформените могат да глобят дядото за това, че е преотстъпил превозното средство на друго лице. Засега Иван Фърков само ще бъде предупреден, но при следващо нарушение и глобен.

„Аз като дядо съм длъжен всяка една заложба, която му е дал Господ, да я развия, пък оттам - Божа работа вече…” каза още дядото на Алекс.