Близо 37 хиляди шофьори-нарушители ще получат солени честитки от КАТ. Всички те са заснети само за месец от мобилните и стационарни камери.

Само за първата седмица на юли от КАТ са издали над 5000 фиша. Мобилните и стационарните камери са заснели почти десет хиляди нарушения.

Снимка: bTV

През целия юни издадените фишове са близо 24 000. Стационарните камери са хванали над 17 хиляди нарушители, а мобилните - над 20 хиляди.

Повечето от "заловените" с камерите на КАТ нарушители през юни и юли все още не са получили честитките си. Записите им се гледат сега. На някои от тях може да се размине глобата.

„Има случаи, в които не се разпознава номера или има повече от едно МПС, има автомобили със специален режим на движение. Но 90 процента от заснетите нарушения, предполагам ще бъдат реализирани като електронни фишове или съответно ще бъдат съставени актове”, обясни началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски.

Класацията води София. Следват областите Бургас, Стара Загора и Велико Търново. При стационарните, чието местоположение отдавна е известно на шофьорите, начело отново е София, а след това са Плевен и Велико Търново.

Снимка: bTV

„При ограничения от 80 километра в час, сме заснели водач, който минава със 160 км. Говорим за Околовръстния път. Друг нарушител - край село Волуяк на изхода на София - ограничението е 50 километра за населено място, той се движи с над 100 километра отгоре”, разказа Николай Крушарски от КАТ-София.

От КАТ призовават за разумно шофиране и припомнят, че юли миналата година е бил най-черния за 2014 г с 86 жертви на пътя. Засега юли 2015 г. е по-спокоен.