3 хиляди болнични легла за активно лечение по-малко - това предлага Националната здравна карта, научи bTV. Проектът ще бъде представен официално утре, когато ще започне и общественото му обсъждане.

Националната здравна карта определя колко и какви болници са необходими в различните области на страната. Ето и един пример със специалността кардиология. Според данните, с които разполагаме, в момента у нас има над 3 хиляди болнични легла в кардиологичните отделения.

Снимка: bTV

Според броя на населението и пациентите, преминали през тях на места леглата ще се увеличат, а на други ще се намалят. Например в София се предвиждат 59 по-малко, в Плевен - 43, с по 39 в Русе и Велико Търново.

Картата показва и къде има недостиг. В детската гастроентерология например се препоръчва разкриването на специализирани отделения във Варна и Пловдив. Увеличаване на броя на леглата се предвижда и в детската ендокринология.

В болницата в Чирпан хората са притеснени, че поредната реформа в здравеопазването ще ги изправи пред нови изпитания.

„Не съм доволна от тези реформи, които непрекъснато се правят. Това е в ущърб на пациентите, но не и за доброто им”, убедена е Минка Христова – пациент.

„Можеш по пътя да умреш, докато те закарат чак в Стара Загора, някои ходят в Първомай”, заяви и друга пациентка – Ана Иванова.

Здравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както досега. Вместо това ще може да подбира с кой да работи според необходимостта от брой лечебни заведения, болнични легла и кабинети, от които има нужда населението на всеки регион. Според директора на чирпанската болница, който е и председател на Асоциацията на общинските болници, новите разпоредби могат да доведат до закриване на легла.

„Ще свием кардиологията, ще свием и пулмологията, ще свием и от неврологията и на практика ще излезе така, че самото отделение ще просъществува два месеца и ще се самозакрие”, коментира Неделчо Тотев от Асоциацията на общинските болници.

От Националната пациентска организация обявиха, че няма да има закриване на легла - просто тези, които се оказват излишни в дадена специалност, могат бъдат преструктурирани в такива, от които има нужда.

„Защо трябва да поддържаш легла за ортопедия, като нямаш ортопедични болни, а не си реформираш и не предоставиш на хората в твоя регион нещо, от което те имат нужда”, попита Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според сметките на здравния министър предложените за закриване легла за активно лечение могат да се превърнат в такива за долекуване - още нещо, което не достига в лечебните заведения.