Почти три милиарда лева са приходите в сферата на аутсорсинга за миналата година. Все повече чужди компании избират български партньори и прехвърлят тук част от дейността си.

В сектора на така наречените изнесени услуги в момента работят 42 000 души, като се очаква до няколко години броят им да надхвърли 60 000. Ако смятате, че компаниите в аутсорсинга са просто колцентрове с телефонистки, определено ще останете изненадани. В такива фирми може да срещнете лекари, фармацевти, дори бивши оперни певци. Всички те предпочели офиса вместо операционната, аптеката или сцената.

В компанията, която Светослав Георгиев ръководи, днес работят почти 600 души, a започват от десетина. Екипът тества лекарства за американски клиент, като обработва данните на хиляди пациенти от хиляди болници.

“За първи път тези хора разчитаха на компания извън Съединените щати да е връзката между тях и всички тези болници, с които те работят”, обясни Георгиев.

Анита Дякова избира да работи тук, въпреки че по диплома е фармацевт.

„Това докладване е да се види дали лекарството е безопасно. Винаги е от значение да се занимавам с нещо с което мога да си упражнявам професията иии разбира се финансовата част”, обяснява тя.

На съседното бюро е Константин Игнатов, доктор Игнатов - той отговаря за проучванията на нови медицински данни.

„Aз лично също се виждам, помагайки на пациенти, но по малко по-косвен път. Според мен финансите тежат, но не са единствено минусът на лекарската професия. Има и други фактори - стрес, хора. Това ми се стори доста по-привлекателно, отколкото да отида за 700 лева да блъскам”, посочва той.

Средната заплата тук е около 2000 лева. В същото време на подобна позиция с 3-4 езика зад Океaна заплатата ще е в пъти по-висока. Според партньора от Съединените щати обаче разходът за заплати не е най-важното.

Най-нестандартен сред тези млади хора се оказва оперен певец, който разработва нов тип търсачка.

 „Музиката е останала в миналото ми”, казва Явор Торолов.

Според президента Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се провежда годишната среща на европейската аутсорсинг асоциация, само да 3-4 години работещите в тази сфера ще се увеличат с 50%. 

В момента с аутсорсинг се занимават 364 компании, като прогнозите са този сектор да се разраства все по-бързо.