По повод заплахите за публични самоубийства, които нарастват лавинообразно последните дни, министерството на здравето изготви програма, която има за цел да спре опитите за самоубийство. В Пловдив психиатрите оповестиха стряскащи данни.

273 души от пловдивска област са направили опит да сложат край на живота си през миналата година. 113 от тях са завършили фатално. За да пресекат тревожната статистика, психолози, лекари и социални работници започват работа с рисковите групи и ще помагат на хората да решават проблемите си.

„Основната ни роля ще бъде в координиране на действията с институциите, които имат отношение да не се случи това, което лицето е решило да върши. Тези координационни действия ще бъдат с центъра за психично здраве,с центъра за спешна медицинска помощ,ще търсим съдействие от МВР и на социалните служби,тогава когато преценим че има и социална причина за решението на лицето да извърши самоубийствен акт”, коментира доктор Сийка Димчева, от дирекция Медицинска дейност в РЗИ-Пловдив.

В центъра за психично здраве в Пловдив на отчет се водят близо 17 000 души. Те страдат от депресии, мании и невротични разстройства .За тях обаче се прилагат специални програми и опитите за самоубийства при тези хора не бележат ръст.

„Що се касае за самоубийства през последните четири -пет години напротив те намаляват,пример 2005 година са шест ,след това имаме четири задържа се и за миналата година имаме само един успешен опит на самоубийство”, заявява Инко Кехайов,управител на Център за психично здраве - Пловдив.

Проблемът обаче е с хората, които не се водят на отчет. Затова и специалисти от центъра за психично здраве ще отзовават във всяка болница, където има случай на опит за самоубийство. Центърът ще е отворен постоянно и за всеки човек, който смята, че има проблем, независимо дали е здравноосигурен или не. Хората,които са готови на самоубийство, могат да бъдат разпознати от близки и роднини.

„Те могат да дават много сигнали, на първо място могат да се обръщат към институции,могат да се жалват от някакви проблеми,могат да имат социални нужди,близките ,познатите техни това нещо го забелязват ,преди да предприемат такава мярка те обикновено отправят и зов за помощ ,тоест търсят публичност на своите прояви,след като видят че и това не помага импулсивно преминават към крайната мярка”, обяснява психиатърът доктор Веселин Герев.

Според психиатрите, случаите на самозапалване пред последните месеци ще продължат.

„Постоянно през последните 10-12 години се трупа нервно напрежение и това е като една затворена система,аз винаги я оприличавам на бутилка с шампанско-,на която е натисната тапата и бутилката се джурка,тоест вътрешното напрежение ежедневно се покачва и плод на всичко това са тези импулсивни самоубийствени актове ,които наблюдаваме ежедневно в нашата страна”, допълва д-р Герев.

Самозапалването е вид автоагресия,казват психиатри. Според тях следващата стъпка е агресия и невинни жертви.