За втори път в рамките на десетина дни подобряваме абсолютен температурен рекорд. На 15 февруари в Плевен беше 26,5 градуса, а с 26,6 градуса днес Велико Търново е новият абсолютен февруарски рекордьор.

Никога, откакто съществуват измервания, през този месец не е било толкова топло.

За сряда е в сила жълт код за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. Има и предупреждение за предупреждение за силни северозападни ветрове с пориви до 60-80 км/ч.

Утре времето над страната ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд. Около обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. С него в страната ще нахлува по-студен въздух.

Дневните температури значително ще се понижат и максималните ще бъдат между 10° и 15°, в София около 11°.

Над планините вятърът също ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 2000 м валежите ще са от сняг, но през деня границата на снега ще се понижи. Максимална температура на височина 1200 м около 8°, на 2000 м около 2°.

В четвъртък температурите още малко ще се понижат. Облачността от запад на изток ще продължи да се разкъсва и временно ще намалява. Вятърът от запад-северозапад ще отслабне, а до вечерта ще се ориентира от югоизток и ще започне и ново увеличение на облачността.

Минимални температури – между 1° и 6°, максимални – между 9° и 14°.

В петък и събота ще има значителна облачност, с по-голяма вероятност за превалявания от дъжд през първия ден. Температурите ще се повишат слабо – минималните ще са между 2° и 7°, максималните – между 10° и 15°.

В неделя облачността ще се разкъсва и намалява, над много райони до предимно слънчево. На места в низините сутринта ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Ще започне по-съществено повишение на температурите.

В понеделник ще има временни увеличения на облачността, само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще се усили вятърът от юг-югозапад и температурите отново ще са доста по-високи от обичайните за края на февруари.