25 млн. лв. ще бъдат вложени в следващите 7 години за ограмотяване на възрастни у нас. По стария проект са обхванати 16 хил. души. 45 от тях днес получиха дипломите си за основно образование.

Асен Славчев е най-големият сред дипломираните днес осмокласници в 147 основно училище в София. Мъжът има 3 деца, 7 внуци и две правнучки. „Тогава бях на 65 години и си викам - Боже, че изкарам ли, няма ли да изкарам?! Те са пълни със знания, големи, млади хора, но така стана, че самите учители ни дават хъс да учим, преподаватели прекрасни”, споделя той.

По проекта "Нов шанс за успех" през последните пет години 16 хил. възрастни са влезли отново в класните стаи.

 „25 млн. лв. са предвидени по новия проект, предполагам около 20 хил. нови обучаеми”, посочва зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

Децата на някои от завършващите осмокласници днес също учат в едно училище.

„Никога няма да позволят техните деца, внуци, съседи, роднини, приятели, познати да бъдат някога в тяхното положение. Те са отпаднали някога по някакви причини и сега виждат колко трудно е, но преодоляха и тоя страх в себе си на 30 години да седне да пише азбуката, и трудно се пише”, коментира инициативата Людмил Лачев, който е директор на 147 ОУ "Йордан Радичков".

Голяма част от съучениците на Асен смятат да продължат да учат. Самият той иска да завърши средното си образование не толкова, за да доказва себе си, а просто е трудно да нямаш образование в България.

Само за последната учебна година близо 15 хил. ученици са напуснали класните стаи преди да завършат основно образование.