2366 деца влизат тази есен в първа група на детските градини в Пловдив, 384 обаче остават без места. Това съобщи зам.-кметът на общината Стефан Стоянов след приключване на електронното класиране.

Той уточни, че на 1 август предстои ежемесечното класиране и очаква броят на свободните места да се увеличи с 142.

По думите на Стоянов това няма да се отрази осезателно тъй като те не са в районите, където търсенето е най-голямо - "Централен", "Южен" и "Северен". Той обясни, че при ежемесечните класирания винаги остават между 50 и 150 незаети места в детските градини, поради това, че са в различен от желания от родителите квартал.

Стоянов очаква компромис от страна на родителите по отношение на пътуването и местата да бъдат заети. На 1 и 28 август ще бъдат обявени местата и детските ясли, за които кандидатстват 1600 деца.

Чрез разширението на съществуващите и построяването на нови детски заведения в Пловдив до края на календарната година Стоянов очаква поне още 400 нови места.

В 19 пловдивски училища ще има подготвителни групи за 5 и 6-годишните, като в някои от тях класовете ще бъдат смесени, допълни зам.-кметът. От тази есен общината започва да работи за разкриване на целодневни предучилищни групи.